Podziękowania

Zofia

Zosia ma 12 lat. Jest bardzo ekspresyjną osobą, uwielbia grać, a jej marzenia krążą wokół sceny. Przez kilka miesięcy tańczyła w klubie „Grawitacja” i wielokrotnie brała udział w zawodach tańca współczesnego. Dziewczynka marzy by pojechać na mazurski obóz teatralny. Do dyspozycji aktorów będzie scena plenerowa. Rodzice także podzielają marzenie dziewczynki; chcieliby aby obóz był także nagrodą za jej wspaniałą pracę i wyniki w nauce.

Krystian

„Interesuję się przyrodą, zwłaszcza mchami, ale jestem trochę przyblokowany w rozwijaniu swych zainteresowań z powodu braku mikroskopu… ” – szczerze przyznał. Profesjonalny mikroskop i zestawy preparatów to dla przyszłego biologa bardzo pożyteczne narzędzia. Niestety Krystian nie może sobie na nie pozwolić, a plany ma ambitne. Mchy, porosty i wątrobowce, które hoduje na balkonie chciałby dokładnie zbadać i podzielić się swoimi spostrzeżeniami z innymi miłośnikami przyrody w Internecie. Może rośnie nam następny Darwin. Warto wspierać młodych zapaleńców nauki.

Patrycja

Patrycji trudno wyrazić marzenia, a tak bardzo potrzebuje pomocy.
Patrycja jest dzieckiem upośledzonym, które ma za sobą wiele traumatycznych doświadczeń. O ile wychowanie dziecka zdrowego w rodzinie macierzystej porównać można do wejścia na piechotę na 10 piętro wieżowca, to opiekunowie Patrycji wspinają się na Mont Everest. Więziom rodzinnym oraz poprawie stanu zdrowia i samopoczucia Patrycji może przysłużyć się terapia rodzinna. Ulgę sercu i duszy dziewczynki mogą przynieść spotkania z psychologiem w rodzinnym gronie pozwalające jej jeszcze szerzej otworzyć się na otaczający świat.

Adam

Adam bardzo chciałby zacząć trenować wykonywanie ewolucji na rowerze. Szczęśliwie się złożyło, że w pobliżu jego domu w Legionowie powstały specjalne rampy. Gdyby miał rower – a marzy o wyczynowym BMX-sie – mógłby dołączyć do rówieśników i wspólnie ćwiczyć.

Roland

Roland wychowuje się w rodzinie zastępczej, w której wszyscy są zapalonymi wycieczkowiczami rowerowymi. Obecnie posiadane rowery nie przechodzą testu jakości, przeprowadzanego przez doświadczonych w rowerowych wyprawach członków rodziny. Dlatego wielkim marzeniem Rolanda jest dobry rower górski, który pozwoli mu na aktywne i bezpieczne uczestniczenie we wspólnym zwiedzaniu pięknych miejsc rejonu podhalańskiego i we wzajemnej integracji.

Tomek

Tomek przygotowuje się do egzaminu dojrzałości. Najważniejszą teraz potrzebą chłopca jest wsparcie jego nauki poprzez zakup programów edukacyjnych, encyklopedii i słowników szkolnych oraz materiałów pozwalających pogłębić wiedzę z przedmiotów maturalnych: języka polskiego, rosyjskiego, matematyki i geografii. Tomek codziennie pokonuje 60-kilometrową trasę do szkoły. Własne pomoce naukowe oraz pokrycie kosztów dojazdu spełniłoby jego marzenie rzetelnego i efektywnego przygotowania się do matury.

Mirek

Mirek i jego rodzice zastępczy maja tylko jedno marzenie – zestaw rehabilitacyjny dla chłopca. Zdrowie jest najważniejsze, niestety opiekunów chłopca nie stać na kosztowny sprzęt. Klocki do ćwiczeń rehabilitacyjnych, piłka sensoryczna 100cm, wałek sensoryczny i rowerek. Ten czterolatek potrzebuje pomocy, nie odmawiajmy mu jej.

Paweł, Klaudia, Janek

Paweł i jego niepełnosprawna ruchowo siostrzyczka Klaudia mają jedno wspólne marzenie – wyjazd w lipcu wraz ze swoim nowo przybranym bratem Jankiem na wczasy do sanatorium w Jarosławcu. Taki wyjazd to odpoczynek i zabawa, a także zajęcia rehabilitacyjne dla małej Klaudii. Podarujmy dzieciakom cudowne chwile, które pamięta się całe życie!

Emilka

Emilka od lat śpiewa z zapałem w scholi. Bardzo by chciała rozwijać dalej swoje zdolności muzyczne. Jej wielkim marzeniem jest nauka gry na flecie. Żeby je urzeczywistnić Emilka przede wszystkim potrzebuje instrumentu. Dodatkowo chciałaby uczęszczać na lekcje, aby jak najszybciej opanować podstawy gry na flecie. Niestety zajęcia są kosztowne. Co więcej, ewentualne lekcje związane są z koniecznością regularnych dojazdów. Dziewczynka deklaruje chęć systematycznej pracy i pilnych ćwiczeń. Dzięki temu Emilka mogłaby nie tylko śpiewać, ale i zagrać podczas wystąpień.

Michał

Michał marzy o tym, żeby zostać perkusistą. Niestety na razie ćwiczenia ograniczają się do werbla, ponieważ Michał nie ma swojego instrumentu. Chciałby uczęszczać na lekcje perkusji, ale do tego własny instrument jest konieczny, a i same lekcje i dojazdy są drogie. W przyszłości Michał chciałby grać w zespole i wiąże z tym głębokie nadzieje. Sławny perkusista? Kto wie?

Wojtek

Wojtek jest pogodnym, sympatycznym dzieckiem, które niestety już sporo przeżyło. Uwielbia gry komputerowe, ale jak sam podkreśla: „takie bez przemocy „. Marzy o własnej konsoli Play Station 3. Wojtek dzielnie stara się przezwyciężać trudności dnia codziennego, a w grach – „ale takich bez przemocy ” – odnajduje wiele radości.