Projekty

Programy partnerskie z NGO

Fundacja Oriflame współpracuje z organizacjami i instytucjami, które wspierają kobiety w kryzysowych sytuacjach w ramach całodobowej/długoterminowej opieki. Należą do nich domy samotnej matki, ośrodki interwencji kryzysowej, schroniska oraz inne placówki specjalizujące się w tym obszarze.

Z organizacjami współpracujemy długofalowo, budując trwałą zmianę społeczną, wspieramy je zarówno od strony finansowej, merytorycznej, rzeczowej, organizacyjnej, ale również poprzez wolontariat pracowniczy/kompetencji, angażowanie do wspólnych projektów.

Więcej o programach partnerskich znajdziesz tutaj

Wsparcie osób indywidualnych

Podopiecznych Fundacji wspieramy poprzez współpracujące z nami organizacje i instytucje, w przeróżnej formie: poradnictwa, coachingu, mentoringu, doradztwa zawodowego, wsparcia finansowego, rzeczowego, organizacyjnego.

Oczywiście pomagamy również dzieciom naszych podopiecznych – w ramach Programu „aKuKu” spełniamy ich marzenia.

Więcej o tym, komu pomagamy, znajdziesz tutaj

List do Św. Mikołaja

List do Św. Mikołaja to jedna z form wolontariatu pracowniczego w firmie Oriflame organizowana przed Świętami Bożego Narodzenia. Co roku wybieramy jedną placówkę z naszych organizacji partnerskich, której podopieczni (dzieci) piszą listy do Św. Mikołaja. Następnie listy te przekazywane są do naszej firmy i każdy z pracowników ma możliwość wybrania dziecka, którego marzenie chciałby spełnić. Projekt ten realizowany jest od lat, dzięki czemu spełniliśmy marzenia prawie tysiąca dzieci!

Akcja „Pierwszy Dzwonek”

Akcja „Pierwszy Dzwonek” jest zbiórką artykułów szkolnych wśród pracowników firmy Oriflame, które następnie przekazywane są naszym organizacjom partnerskim. Zbieramy wszystko, co potrzebne jest na start do szkoły: plecaki, tornistry, długopisy, ołówki, kredki, farby, zeszyty, etc., aby ułatwić naszym podopiecznym powrót do szkoły po wakacjach.

Program „aKuKu”

Program „aKuKu” prowadzony jest przez Fundację od lat. Wcześniej realizowany był on z Fundacją „Przyjaciółka” i polegał na spełnianiu marzeń dzieci z rodzin zastępczych i rodzinnych domów dziecka wspieranych przez tę organizację, jak i inne instytucje partnerskie oraz na podstawie indywidualnych zgłoszeń.

Od 2017 roku wsparciem w ramach programu obejmujemy dzieci z domów samotnej matki, ośrodków interwencji kryzysowej i innych placówek wspierających długoterminowo kobiety w sytuacjach kryzysowych, z którymi współpracujemy.

Więcej o programie znajdziesz tutaj

Aukcje charytatywne

Aukcje charytatywne prowadzone są za pośrednictwem serwisu charytatywni.allegro.pl

Zapraszamy do odwiedzenia naszego profilu i licytowania produktów. Środki z aukcji przekazane zostaną na wsparcie podopiecznych naszej Fundacji! Możecie również sami wystawić produkt i wspierać w ten sposób nasze działania!

Program angażowania konsultantek

Pracujemy obecnie nad programem angażowania konsultantek firmy Oriflame do wspólnych działań społecznych, również w formie wolontariatu. Szczegóły wkrótce!

Składka pracownicza

Przygotowujemy się do wdrożenia programu angażującego pracowników do stałego wspierania działań Fundacji.

Szczegóły wkrótce!

Wolontariat

Pracownicy firmy Oriflame wspierają na bieżąco działania Fundacji – angażują się w organizowane przez nas akcje, organizują aukcje wewnętrzne, zbiórki darów rzeczowych.

Serdecznie zapraszamy osoby zainteresowane wolontariatem w naszej Fundacji do kontaktu. Wolontariuszem może być każdy: pracownik firmy Oriflame, konsultantka, bądź też osoba w żaden sposób niezwiązana z naszą firmą. Napisz do nas i dowiedz się więcej!

Dary rzeczowe

Dary rzeczowe i usług to jeden ze sposobów bezpośredniego wsparcia Fundacji i jej Podopiecznych. W program ten angażują się zarówno pracownicy firmy Oriflame, partnerzy Fundacji, jak i osoby indywidualne. Jeśli jesteś zainteresowany wsparciem nas w tym obszarze, zapraszamy tutaj

Konkursy

Fundacja co jakiś czas organizuje konkursy, do których udziału zaprasza zarówno organizacje partnerskie, pracowników firmy, wolontariuszy, jak i inne osoby indywidualne. Zapraszamy do śledzenia informacji na ten temat na naszym profilu na Facebook’u!